Hoe vind ik sponsors, subsidies of financiering voor mijn vereniging, evenement of project?

Ik wil een leuk evenement organiseren, maar hoe kom ik aan geld om dit mogelijk te maken? Mobiloscoop wordt vaak ingehuurd voor indoor- / outdoorevenementen of filmavonden van verenigingen, stichtingen of goede doelen. We krijgen dan ook vaak de vraag: ‘Hebben jullie nog ideeën over hoe we ons project kunnen financieren?’ De beste manier om geld en medewerking te vinden voor je evenement, is om te bedenken:
   1. Hoe jouw evenement kan aansluiten bij doelstellingen van fondsen, je gemeente of andere overheden?
   2. Hoe je iets terug kunt doen voor je sponsors?
Hoe vind ik sponsors, subsidies of financiering voor mijn vereniging, evenement of project?
1. Hoe kom ik in aanmerking voor subsidie of fondsen?

1. Hoe kom ik in aanmerking voor subsidie of fondsen?

Voor subsidies of fondsen moet je evenement aansluiten bij doelstellingen van een fonds of overheid (gemeente, provincie of Rijksoverheid), bijvoorbeeld doelen in het kader van WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), Cultuur en Welzijn of Maatschappelijk ondernemen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt subsidies beschikbaar voor projecten op het gebied van de gezondheidszorg en het ministerie van Buitenlandse Zaken voor organisaties, bedrijven en personen die zich bezighouden met Europa of ontwikkelingssamenwerking. Internationaal is er het Europafonds. Daarnaast zijn er fondsen waar je eenmalig of structureel subsidie kunt aanvragen (sommige groot en algemeen, andere klein en gespecialiseerd). Er zijn sportfondsen of cultuurfondsen die verenigingen ondersteunen, zoals het Fonds podiumkunsten, Fries Cultuur Fonds of het Fonds voor Cultuurparticipatie. Er zijn ook particulieren fondsen zoals het Prins Bernard Cultuurfonds. Voor hulp bij fondsenwerving kun je een (betaalde) adviseur inschakelen of kijk voor hulp op Vrijwilligerswerk.nl.

2. Wat kan ik sponsors bieden in ruil voor hun steun?

Een evenement trekt mensen dus de beste tegenprestatie die je sponsors kunt bieden is aandacht en reclame-mogelijkheden. soms willen mensen kosteloos meewerken om ervaring op te doen of om producten/diensten te testen. Bedrijven willen je wellicht steunen omdat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen . Je kunt ook een (inzamel)actie, sponsorloop, loterij of rommelmarkt houden. Kijk van tevoren welke regels hiervoor gelden. Je kunt organisaties een naamsvermelding of advertentieruimte op je evenement of je website bieden, maar ook in de media (kranten, radio en TV, social media). De projectieschermen en LEDschermen van Mobiloscoop hebben wat dat betreft veel te bieden. Voor, na of tijdens filmvoorstellingen, liveregistraties of videoclips kunnen logo’s of filmpjes van je sponsoren levensgroot in beeld worden gebracht.
2. Wat kan ik sponsors bieden in ruil voor hun steun?

En misschien werkt dit voor jou

www.rijksoverheid.nl

www.jeugdsportfonds.nl


http://www.sportfondsen.nl

Overheid.nl (zoekwoord subsidie)

www.europa-nu.nl / creatief_europa

Vrijwilligerswerk.nl